Разгледай
нашите
рецепти:
Тук можеш да разгледаш рецептите за вкусни десерти, приготвени със Своге.
Коледен шоколадов кейк Своге
Необходими продукти:
|
100 г стафиди (микс)
100 мл вино „Марсала“
175 г краве масло
175 г захар
4 бр. тъмен шоколад „Своге“ с 65% какао (90 г)
100 г орехи
100 г белени лешници
100 г белени бадеми
5 яйца
1 портокал
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
какао за поръсване |
Начин на приготвяне:
|
Стафидите се заливат с марсалата и се кипват. Дърпат се от котлона и се оставят да престоят 30 минути.
Шоколадът „Своге“ и маслото се разтопяват на водна баня. Оставят се леко да се охладят.
Около 50 г от бадемите се смилат много добре.
Останалите бадеми се запичат на сух тиган, заедно с орехите и лешниците. Накълцват се.
Жълтъците на яйцата се отделят от белтъците и се разбиват, след което се разбъркват с шоколада, маслото, отцедените стафиди и всички ядки.
Белтъците се разбиват със захарта и се прибавят на няколко пъти към шоколадовата смес. Ароматизира се с настърганата кора от портокал, индийското орехче и канелата.
Готовото тесто се изсипва във форма с подвижно дъно (26 см), застлана с пергаментова хартия.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор) 40 минути. Охлажда се.
Поръсва се с какао, нарязва се и се поднася. |