Научи повече за нашата история.

История на Своге

Фабрика за шоколадови изделия в гр. Своге

Историята на Фабриката за шоколадови изделия в гр. Своге започва в гр. София, където през 1901 година Велизар Пеев открива първата фабрика за шоколад в България. Как да прави шоколад научава във Франция и води със себе си френски майстор технолог да му помага в производството.

Началото на бизнеса е трудно, защото шоколадът е непознат продукт в България по това време и се гледа на него с голямо недоверие. Г-н Пеев с упоритост и любов към правенето на шоколад успява да популяризира продуктите си. Той ги рекламира активно обикаляйки града, първо с каруца, на която пише „Велизар Пеев – бисквити, хляб и шоколади“, а по-късно и със закрит автомобил. Г-н Пеев обръща изключително внимание на опаковките, с които продава шоколадовите си изделия. Така например опакова бонбоните с хартиени кошнички в дървени кутии.

Шоколадът, който произвежда, получава много международни награди и отличия и г-н Пеев става придворен доставчик на шоколадови изделия на цар Фердинант I. Вeлизар Пеев се превръща в основен производител на шоколад, като на него се падат 2/3 от производството на какаови продукти в България.

Бизнесът му се разраства толкова много, че г-н Пеев трябва да намери ново място за по-голяма фабрика. Избира гр. Своге, защото е близо до София, има водни ресурси, от които да черпи енергия за машините, и железопътна линия, по която лесно транспортира суровини и готова продукция. Новата фабрика в дефилето на река Искър започва работа с 300 работници и 170 машини. Така през 1924 година фабриката се превръща в акционерно дружество с името Индустрия за шоколад и захарни изделия Велизар Пеев АД.

През 1927 година синът на г-н Пеев, Велизар Пеев Младши, поема ръководството на фабриката след смъртта на баща си.

На 23 декември 1947 година, фабриката е национализирана и семейство Пееви са принудени да предадат бизнеса си на държавата. До 15 ноември 1993 година фабриката се казва Завод за шоколадови изделия „Република“, когато международната компания Крафт Фуудс я купува от държавата. Тук започва и историята на шоколад Своге.

Марката Своге

Шоколад Своге се предлага на българския пазар от 1994 година и се произвежда по оригинална швейцарска рецепта.

Първото телевизионно излъчване на реклама на шоколад Своге е още през 1994 година, когато мил швейцарски експерт се усмихва от екрана и с акцент заявява: „Български, от Своге“ . Този израз остава символ на марката – висококачествен български шоколад, който и до днес се прави в гр. Своге с много любов.

Днес шоколад Своге е символ на марка с гарантирано качество на достъпна цена, който носи много сладки и забавни моменти на цялото семейство.